24-timmars-blodtrycksmätning

Högt blodtryck upptäcks ofta vid blodtrycksmätningar hos husläkare eller vid hälsokontroller. För att få en mer säker bedömning av blodtrycksläget inför eventuell behandling är det bra att göra en dygnsregistrering i patientens vanliga miljö, hemma eller på jobbet. Undersökningen ger bra information om hur blodtrycket varierar under dygnet.

Vanliga orsaker till registrering med långtidsblodtryck är:

  • Utredning av högt blodtryck (hypertoni).
  • Utredning av lågt blodtryck (hypotoni).
  • Kontroll av pågående blodtrycksbehandling.

Hur går det till? 
Du får en blodtrycksmätare som du bär i ett bälte runt midjan under ett dygn. Blodtrycksmätaren har en mjuk slang kopplad till en manschett på överarmen.  Blodtrycket mäts sedan med jämna intervaller (var 20:e minut) under dygnet. Du kan arbeta och leva som vanligt. Observera dock att apparaten surrar svagt vid varje mätning och att armen måste vara stilla då. Du får även anteckna vad du gör under dygnet och om du har några symtom. Utrustningen återlämnas inom 24 timmar från påbörjad registrering, med undantag för helger.

Beräknad tid på mottagningen: 
Cirka 20 minuter.

Hur förbereder jag mig?
Vi rekommenderar att du tar på dig en rymlig skjorta eller tröja. Om inget annat anges ska du ta din medicin som vanligt. Observera att du inte kan duscha under registreringstiden.

Pin It on Pinterest