Arbets-EKG

Arbetsprov (eller arbets-EKG) är en vanlig undersökningsmetod för bedömning av olika typer av hjärt-kärlrelaterade symtom och sjukdomar. Arbetsprov görs för att bedöma hjärtats och blodcirkulationens reaktion vid fysisk ansträngning. Det ger också en bild av den fysiska prestationsförmågan.

Vanliga orsaker till undersökning med arbetsprov är uppföljning efter hjärtinfarkt samt utredning av:

  • Bröstsmärtor.
  • Kärlkramp (angina pectoris).
  • Oregelbunden hjärtrytm (arytmier).
  • Oklar andfåddhet.
  • Blodtrycksreaktion.

Hur går det till? 
Undersökningen innebär EKG-registrering och blodtrycksmätning i vila och på cykel. EKG-elektroder kopplas på bröstkorg och armar. Därefter får du cykla på en testcykel med gravdis ökande motstånd i cirka 5-10 minuter. Belastningen anpassas efter din arbetskapacitet. Blodtrycksmätning och EKG-registrering sker kontinuerligt under tiden som du cyklar. Du får också ange eventuella symtom, framförallt obehag/smärtor i bröstet. När cyklingen är avslutad får du ligga och återhämta dig. Även då registreras EKG och blodtryck.

Arbetsprov med oximetri 
För att mäta syresättningen i blodet kan en saturationsmätare kopplas till fingret under arbetsprovet. I övrigt genomförs undersökningen som ett vanligt arbetsprov, enligt ovan.

Beräknad tid på mottagningen: 
Cirka 40 minuter.

Hur förbereder jag mig?
Ta med lämpliga byxor och skor för cykling. Duschmöjligheter finns. Ta med handduk. Om inget annat anges ska du ta din medicin som vanligt. OBS! Undvik rökning direkt innan provet.

Pin It on Pinterest